„A2” kategória


„A2” kategória

Legfeljebb 35 kW teljesítményű és 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár.

Az “A2”  kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel vezethető még az “A1” alkategóriába tartozó motorkerékpár, valamint – az orvosi érvényesség lejártát követően is, de legfeljebb az engedély kiállítását követő tíz évig – a moped (AM), a lassú jármű és pótkocsija, a kerti traktor és az állati erővel vont jármű.

Választható járműtípus: HONDA CBF 500

Jelentkezés feltétele:

  • Betöltött 17,5 éves kor,  8 osztályt elvégzését igazoló bizonyítvány eredeti példányban, nem állsz eltiltás hatálya alatt és orvosilag alkalmas vagy                         (Az alkalmassági vizsgálatot a háziorvosod végzi. Vizsgálati díj: 7.200 Ft), nem kell, ha van már B- jogosítványod vagy A1 jogosítványod.
  • Érvényes személy igazolvány és lakcímkártya
  • Vezetői engedély, ha van
  • Elméleti vizsgára bocsátható a tanuló, ha az előírt életkornál legfeljebb 3 hónappal fiatalabb, de gyakorlati vizsgára csak betöltött 18 évesen kerülhet sor

Az elméleti oktatásod az alábbi témakörökből áll:

  • közlekedési ismeretek
  • vezetéselmélet
  • szerkezet és üzemeltetési ismeretek

A gyakorlati oktatásod az alábbi részekből áll:

Kötelező óraszám:

  • alapoktatás (járműkezelés, tanpályán) 6 óra után járműkezelés (rutin vizsga)
  • főoktatás (városi) 8 óra, + 1 forgalmi vizsga óra
  • Kötelezően teljesítendő: 240 km a 16 gyakorló óra alatt

Motorokat, biztonsági felszerelést (protektorok) autósiskolánk biztosítja, tanulónak bukósisakot és protektoros kesztyűt kell hozni.

A jogosítvány megszerzéséhez szükség van még elsősegélynyújtás tanfolyamra és vizsgára is, ha nem rendelkezel még jogosítvánnyal.

A tanfolyam sikeres elméletivizsga után indul iskolánkban (2 elméleti és 2 gyakorlati oktatás).

Rendkívüli PÁV vizsgálat:

Gépjármű-vezetési gyakorlatból 5. sikertelen vizsgát követő vizsga letételéhez, rendkívüli PÁV vizsgálaton kell részt venni lásd: 444/2017 (XII. 27.) kormányrendelet.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a sikeres vizsgáról kiállított vizsgaigazolást 3 munkanap elteltével elektronikus úton továbbítja a közúti közlekedési nyilvántartó szerv részére. A tanuló a megszerezni kívánt képesítéshez szükséges egyéb igazolások (pl. elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolása, orvosi alkalmassági vizsgálat) birtokában kezdeményezheti a vezetői engedély kiállítását.

A kötelező óraszámokról és a teljesítendő menettávolságokról itt tájékozódhat: Kötelező óraszámok