„A” kategória, korlátlan


„A” kategória, korlátlan

Nemzetközi kategória. A 35 kW teljesítményt és a 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meghaladó motorkerékpár, továbbá a 15 kW-ot meghaladó teljesítményű motoros tricikli. Ezzel a motoros jogosítvány kategóriával bármekkora motort vezethetsz, vagy az előbb említett motoros triciklit.

Választható járműtípus: HONDA PC36

Ha van már A1 vagy A2-es (régebben  A korlátozott) jogosítványod, akkor a kategória bővítésnél találod meg a rád vonatkozó tudnivalókat!
Akinek nincs, és ezt akarja egyből letenni:

Jelentkezés feltétele:

  • Betöltött 23,5 éves kor,  8 osztályt elvégzését igazoló bizonyítvány eredeti példányban, nem állsz eltiltás hatálya alatt és orvosilag alkalmas vagy                         (Az alkalmassági vizsgálatot a háziorvosod végzi. Vizsgálati díj: 7.200 Ft), nem kell, ha van már B jogosítványod A1 vagy A2 jogosítványod.
  • Érvényes személy igazolvány és lakcímkártya
  • Vezetői engedély, ha van ilyen
  • Elméleti vizsgára bocsátható a tanuló, ha az előírt életkornál legfeljebb 3 hónappal fiatalabb, de gyakorlati vizsgára csak betöltött 24 évesen kerülhet sor

Az elméleti oktatásod az alábbi témakörökből áll:

  • közlekedési ismeretek
  • vezetéselmélet
  • szerkezet és üzemeltetési ismeretek

A gyakorlati oktatásod az alábbi részekből áll:

Kötelező óraszám:

  • alapoktatás (járműkezelés, tanpályán) 10 óra után járműkezelés (rutin vizsga)
  • főoktatás (városi) 16 óra, + 1 forgalmi vizsga óra

Motorokat, biztonsági felszerelést (protektorok) autósiskolánk biztosítja, tanulónak bukósisakot és protektoros kesztyűt kell hozni.

A jogosítvány megszerzéséhez szükség van még elsősegélynyújtás tanfolyamra és vizsgára is, ha nem rendelkezel még jogosítvánnyal. A tanfolyam sikeres elméleti vizsga után indul iskolánkban (2 elméleti és 2 gyakorlati oktatás).

Rendkívüli PÁV vizsgálat:

Gépjármű-vezetési gyakorlatból 5. sikertelen vizsgát követő vizsga letételéhez, rendkívüli PÁV vizsgálaton kell részt venni lásd: 444/2017 (XII. 27.) kormányrendelet.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a sikeres vizsgáról kiállított vizsgaigazolást 3 munkanap elteltével elektronikus úton továbbítja a közúti közlekedési nyilvántartó szerv részére. A tanuló a megszerezni kívánt képesítéshez szükséges egyéb igazolások (pl. elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolása, orvosi alkalmassági vizsgálat) birtokában kezdeményezheti a vezetői engedély kiállítását.

A kötelező óraszámokról és a teljesítendő menettávolságokról itt tájékozódhat: Kötelező óraszámok